היכולת לעשות שינוי

מיתרי הקול נמצאים בגרוגרת בגרון. אם אנחנו מדברים לא נכון, למשל חזק מידי או חלש מידי, הפגישה של מיתרי הקול תהיה חזקה מידי, כמו התנגשות, או חלשה מידי, בלי סגירה מספיקה. בשני המקרים אנחנו לא מדברים נכון.
היבלות נוצרות כתוצאה מחיכוך תמידי של מיתרי הקול בצורה מזיקה. ברגע שנלמד לדבר בצורה הנכונה, החיכוך המזיק יפסק והיבלות יחלימו, בדומה לפצע שמחלים.
מה צריך ללמוד כדי לרפא את הקול? ללמוד לדבר עם תמיכה של הבטן (במקום מאמץ בצוואר), ללמוד להוציא אוויר החוצה (במקום לשמור אותו בפנים וליצור מאמץ בצוואר), ללמוד לשחרר את המתח מסביב לצוואר ובכתפיים, וליצור מצב בו מיתרי הקול משמשים למעבר של אוויר, בלי לחצים.

מה נעשה כדי למנוע את הצרידות?
על קצה המזלג: לשתות הרבה מים, לישון מספיק שעות בלילה, לא לצעוק ולא ללחוש.

שלמה הוא חזן ותיק בבית הכנסת בו הוא מתפלל. הוא הגיע אלי בחודש אלול אחרי צרידות שליוותה אותו כבר כמה חודשים, לקראת הימים הנוראים הוא ידע שאין לו אפשרות לעבור כך לפני התיבה .

הוא הגיע לשני שיעורים (!). בשיעור הראשון למד על תמיכה של הבטן, ובשיעור שני למד לבצע תהודה קדמית ולהוציא אוויר החוצה. הוא החל מיד להשתמש במה שלמד והרגיש נפלא. את השינוי הוא שמע וחש מיד…

אחרי ראש השנה הוא סיפר שהתפלל בקלות בשני ימי החג ללא קושי כלל!

אסתי היא מורה ותיקה, מלמדת מקצועות שונים בכמה כיתות. הגיעה אלי עם צרידות קשה. בכל שיעור מחדש אסתי הגיעה לקול תקין במהלך השיעור, אבל לא הצליחה לשמור עליו לאורך השבוע. העומס, הילדים, המשמעת… בכל שיעור מחדש מצאנו שוב את הקול התקין. לקח לנו הרבה זמן. הקול שלה השתפר אבל אתי לא התמידה בתרגולים ובפגישות.

שבי היא בחורה בסמינר. בכל מחנה היא הראשונה שמצטרדת, ובכל פעם שהיא מדברת מעט חזק מידי היא כבר מרגישה כאב בגרון. היא הגיעה אלי כדי ללמוד איך למנוע את ההתדרדרות במיתרי הקול. למדנו רק את התמיכה של הבטן, והיא הרגישה טוב יותר. נפגשנו לאחר תקופה והיא אמרה שבכל פעם שהיא מרגישה שוב שכואב לה בגרון, היא מיד חוזרת לדבר כמו שלמדנו ואז הכל מסתדר.

חיים הוא בחור בישיבה קטנה, הוא הגיע אלי בגלל הצרידות. אבל הצרידות לא ממש מפריעה לו אלא יותר להורים שלו… חיים למד איך לדבר נכון, אבל הקול שלו לא השתפר. בשיחה עשינו התברר שהוא לא משתמש בקול הזה ביומיום, וממשיך בהרגלים הקודמים כמו דיבור מאומץ, שתיה לא מספיקה ושינה מאוחרת, ולא ממש עניין אותו לעשות שינויים קטנים במהלך היום. הטיפול לא התקדם ונאלצנו להיפרד ללא שינוי.

מה משותף לכל הסיפורים הללו?

הגורם המשמעותי ביותר שמשפיע על הצלחה בטיפול בצרידות הוא היכולת לעשות שינוי.

בכל נושא שבו אנחנו רוצים לעשות שינוי כלשהו בחיים, בהתחלה לא נצליח. המוח רגיל מידי לדפוסים שלו, וחוזר אליהם שוב ושוב.

בשביל זה צריך קודם כל להבין שהמצב עכשיו לא תקין,

רצון מאד חזק לשנות אותו,

לבצע שינויים קטנים אבל עקביים,

וליישם.

בתחילה לא נצליח או שיהיה קשה. אבל המוח לומד מפקודות חוזרות ונשנות, שוב ושוב, עד שהוא מתרגל.

היכולת לעשות שינוי באופן עקבי, ההתמדה בתהליך עד סופו, היא הגורם המכריע האם הקול שלך ימשיך להיות צרוד או יעלה על דרך המלך ויחלים.

אהבת? שתף/י!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד מאמרים מעניינים...

שנדבר?

בכיף!